Blog

Welkom!

 

BLOG

“dissonantie in je brein”

Regelmatig spreek ik mensen in mijn trainingen- en coaching gesprekken die zich in hun leven, relaties of werkplek niet comfortabel voelen “door externe impulsen”.

Als de overtuigingen & levensfilosofie, taken, werkzaamheden en methodieken van mensen je tegen de borst stuiten en weerstand geven in je hoofd terwijl je er direct bij- of in betrokken bent, veroorzaakt dit “cognitieve dissonantie”. Oftewel je voelt een onaangename spanning door de tegenstrijdige overtuigingen waarbinnen jouw leven zich op dat moment afspeelt . Weerstand hiertegen geven voelt onwerkelijk, je wilt er eigenlijk bij (blijven) horen, echter het handelen druist gevoelsmatig in tegen je eigen overtuigingen. Kortom, het argumenteren tegen jouw eigen gevoel is daar. Je weegt immers constant je belangen en overtuigingen en zult proberen je gevoel en eigen motieven weer in overeenstemming te brengen. Hoe lastiger de keus, hoe groter de cognitieve dissonantie. een paar voorbeelden uit het dagelijks leven?

“ik wil een patatje met mayo maar wil ook afvallen; ik wil die mooie functie behouden, maar ben het met de methodieken van bedrijf oneens; ik wil lekker lang in een warm bad, maar moet ook aan het milieu denken; Ik wil dolgraag die baan, maar pas niet binnen deze organisatie; ik wil mezelf meer doen gelden, maar wil geen problemen met mijn partner, baas, etc..”
Door deze gevoelens en omgevingsinvloeden te ontkennen zal de impact hiervan zich juist versterken in je gedachten, je wordt er namelijk dagelijks mee geconfronteerd.

Mensen die, om betere werk- en vriendschappelijke relaties te verkrijgen de overeenkomsten tussen mensen zoeken in plaats van de verschillen, hebben eerder een goede band met anderen. Om de genoemde dissonantie te verminderen en mogelijk weg te nemen kun je van deze instelling gebruikmaken door jouw attitude positief te veranderen en extra overeenkomstige eigenschappen te vinden en toe te wijzen aan de betreffende persoon of situatie.
Uitgaande van je eigen waarden, normen en levensovertuigingen en daarbij je aard, aanleg, talenten en karakter niet uit het oog te verliezen, is een positieve kijk op anderen- en situaties- vaak een verhelderende methode om rust en veiligheid te creëren. Je maakt uiteraard zelf de keuzes die goed voor je zijn!

Zoek naar motivatoren om de “tegenstrijdigheden” te elimineren….

Frits

 


 

 

“overeenkomsten, consensus en verschillen” ……..:

                                                                                                     ….. Overdenking ….. ✔

Word of ben je een gelukkig mens door je te focussen op de verschillen tussen mensen of, door te kijken en luisteren naar mogelijke overeenkomsten tussen individuen en groepen…

Groei en versterken van mentale kracht komt m.i. mede voort uit inzicht in eigen kunnen en wensen, blijven leren en jezelf ontwikkelen, versterken van onderlinge banden met je geliefde & kinderen en respect voor familie en vrienden en collega’s.

In mijn dagelijkse leven als trainer/coach/vitaliseerder (en privé) kom ik vele verschillende mensen tegen-(overigens gelukkig maar, ik houd van diversiteit)-  waaronder ook deze twee tegengestelden. Te weten; de verschillenzoekers en, mensen die uitgaan van-  en openstaan voor- mogelijke overeenkomsten, consensus en dialoog.

Persoonlijk ben ik van mening, mede gevoed door mijn dagelijkse waarnemingen, dat de doorgewinterde verschillenzoeker lastig (werk)relaties en vriendschappen kan onderhouden. Hij/zij is immers met name bezig naar redenen om verschillen te vinden, zijn/haar gelijk te halen, mensen te hekelen en zich af te zetten tegen gevoelens en denkwijzen van anderen. Uiteraard is een kritische blik, een lastige vraag of een tegenwerping op een idee goed voor het ontwikkelen van een zo breed mogelijk beeld.

Daarentegen, mensen die meer naar overeenkomsten kijken, zelf open staan voor feedback, begrip tonen voor-  en geïnteresseerd luisteren naar-  andere meningen en dialoog zijn aantoonbaar succesvoller in (werk)relaties.

Wil jij je kansen vergroten op (zakelijk) succes en geluk…?

“…. Zoek niet naar redenen om te kunnen bekritiseren, zoek niet naar redenen om afstand te nemen en zoek niet alleen naar je eigen gelijk …

…. Zoek naar overeenkomsten die je inzicht geven in de persoonlijke en gezamenlijke kansen en geluk en……  blijf jezelf ontwikkelen……” ?

Frits